duminică, 20 iunie 2010



Cuvânt înainte

Avem onoarea şi bucuria de a vă prezenta o carte de psihoterapie integrativă care constituie o lucrare de referinţă în domeniu şi care poate oferi cititorilor români, fundamentele înţelegerii şi aplicării în practica terapeutică a elementelor specifice psihoterapiei integrative.
Apărută în Marea Britanie sub auspiciile prestigioasei edituri Macmillan, precum şi în alte ţări din Europa, acum şi în România, ea constituie un eveniment editorial mult aşteptat de comunitatea psihoterapeutică interesată de abordarea integrativă.
„Introducere în psihoterapia integrativă” este o lucrare de specialitate, autorii săi situându-se printre fondatorii mişcării de integrare în psihoterapie europeană, doi teoreticieni cu o vastă experienţă clinică care ne propun o rafinată şi profundă abordare teoretică, îmbogăţită şi susţinută de o incursiune în partea practică a intervenţiei psihoterapeutice efectuată într-o manieră integrativă ceea ce îi oferă acestei lucrări, într-un stil comprehensiv şi accesibil, caracterul ştiinţific, dorit de orice demers descriptiv de acest gen.
Lucrarea de faţă constituie un ghid pentru profesionişti, destinat limpezirii strategiilor de gândire în abordarea coerentă a teoriei şi a metodologiei prezentate, fiind foarte bine documentată în ceea ce priveşte psihoterapia integrativă. Oferind cititorilor un cadru pentru integrare, bazat pe co-crearea relaţiei terapeutice, cartea evidenţiază creativitatea şi flexibilitatea abordarii relationale integrative, ce poate fi adaptată la unicitatea fiecărui context terapeutic şi putând astfel răspunde nevoilor clientului, în fiecare moment al intervenţiei.
Deşi esenţial teoretică, ea permite iniţierea în ceea ce înseamnă integrativism. Fiind rezultatul unei experienţe clinice bogate, conţine descrierea cu acurateţe şi claritate a studiilor de caz ce ilustrează experimentările efectuate în câmpul abordării integrative şi folosite în intervenţiile terapeutice prezentate, integrând în acest demers, importanţa rolului clientului ca şi arhitect al schimbării. Din această perspectivă, recomandăm cartea nu numai specialiştilor, studenţilor cât şi clienţilor interesaţi de studierea mecanismelor şi proceselor aflate dincolo de cortina cadrului clinic din cabinetul de psihoterapie.
Oferind o abordare completă şi coerentă, începând cu elemente de istorie filozofică descrie componentele esenţiale ale psihoterapiei integrative, continuând cu prezentarea teoretică a modelului relaţional specific propus, ilustrat prin prezentarea de cadre de lucru, până la descrierea competenţelor în formarea psihoterapeuţilor integrativi, cartea este străbătută de filonul experienţei indubitabile a celor doi autori, autorităţi remarcabile ale vieţii psihoterapeutice europene.
Dr. Ken Evans este Doctor în Programe de Psihoterapie, deţine certificare europeană E.A.P., E.A.G.T., E.A.I.P. şi în prezent conduce împreună cu Joanna Hewitt Evans Institutul European pentru Studii Psihoterapeutice EUROIPS, în Normandia, Franţa. Este consultant principal la Institutul de Formare în Psihoterapie Integrativă Scarborough U.K., formator invitat la Centre de Formare Europeană şi facilitează Masterclasses pentru terapeuţi experimentaţi în U.K. şi Franţa. Dr. Ken Evans este invitat la prestigioase universităţi şi instituţii din Europa unde predă şi conduce seminarii psihoterapeutice. Acum predă împreună cu soţia sa Joanna cursuri de psihoterapie în România, atât la Asociaţia Romană de Psihoterapie Integrativă cât şi la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă. Domnul Ken Evans este Supervizor pentru programul de formare în psihoterapie integrativă în cadrul Asociaţiei Române de Psihoterapie Integrativă, acreditat de către Colegiul Psihologilor din România.
Ken Evans este deţinătorul a câtorva funcţii de prestigiu în viaţa Psihoterapiei Europene: Preşedinte al Asociaţiei Europene de Psihoterapie (E.A.P) între anii 1994-1995, iar între anii 2002-2008 Preşedinte al Asociaţiei Europene pentru Gestalt-Terapie (E.A.G.T.). Este Preşedintele fondator (1996-1999) al Asociaţiei Europene de Psihoterapie Integrativă (E.A.I.P.).
În prezent, Dr. Ken Evans face parte din conducerea E.A.I.P., şi în septembrie 2007 a fost ales “Fellow” al E.A.I.P. În februarie 2010 a fost decernat cu un certificat pentru remarcabila sa contribuţie în UKCP şi serviciile pentru psihoterapie de către Consiliul Marii Britanii de psihoterapie.
Este interesat în explorarea relaţiei dintre spiritualitate şi psihoterapie în practica clinică şi cadre organizaţionale precum şi de probleme legate de Drepturile Omului şi Responsabilitatea Socială.
Actualmente, Ken Evans este membru al Societăţii Regale de Artă.
A scris numeroase articole şi cărţi şi este co-editor la Jurnalul European de Cercetare a Calităţii în Psihoterapie. În prezent este co-autor cu Linda Finlay al cărţii: „Relational Centred Research for Psychotherapists”, ce a fost publicată la editura Wiley-Blackwell în septembrie 2009.
Profesor Maria C. Gilbert. M.A. este psiholog clinician, specialist în Psihoterapie Integrativă cu certificare U.K.C.P. şi E.A.P., trainer executiv acreditat A.P.E.C.S.
Lucrează ca formator, supervizor, psihoterapeut şi consultant organizaţional.
În prezent, este Preşedinte al Departamentului Integrativ de supervizare şi al programelor de supervizare a diplomelor în Institutul Metanoia în West London, unde are o activitate de multi ani.
Ken Evans şi Maria Gilbert sunt preocupaţi şi implicaţi în activităţi de promovare şi dezvoltare a trainingurilor de Psihoterapie Integrativă în Europa fiind ambasadorii eleganţei stilului terapeutic şi a rafinamentului în abordarea integrativă, dublate de forţa unor standarde înalte ale practicii terapeutice în care onorează diversitatea şi unicitatea fiecărei culturi şi ale fiecărei persoane.
Împreună sunt co-autori a două cărţi: “Psychotherapy Supervision: An Integrative Relational Approach to Psychotherapy Supervision” (acum publicată în 5 limbi) care va apărea în curând şi în România şi „An Introduction to Integrative Psychotherapy”.
Având un stil clar în care se aude vocea competenţei, experienţa şi legitimitatea autorilor transpare clar într-o manieră profesionistă, făcând posibilă transformarea cărţii de faţă într-un veritabil instrument de lucru atât pentru studenţii în formare cât şi pentru terapeuţii care deja practică psihoterapia.

psih. Gina Chiriac,
Preşedinte al Asociaţiei Romane de Psihoterapie Integrativă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu